Atrofie vaginală, cauze și tratament

Atrofia vaginală înseamnă modificările care apar în mucoasa vaginului ca urmare a scăderii estrogenului. Atrofia vaginala apare in stadii precum menopauza, lactația sau postpartum, dar si din cauza altor factori precum stresul sau administrarea de contraceptive. Vă explicăm mai multe.

Atrofie Vaginala

Schimbări

Mucoasa vaginală nu este aceeași de-a lungul vieții unei femei: în copilărie acest strat este subțire și cu o producție mică de secreții vaginale. Celulele vaginului au o cantitate redusă de glucoză stocată, iar flora care o acoperă nu produce acid lactic, deci pH-ul este bazic. Odată cu modificările hormonale din adolescență și primele menstre, estrogenii acționează asupra mucoasei vaginale, determinând îngroșarea acesteia și creșterea vascularizației. Secrețiile vaginale devin mai abundente datorită transsudării crescute prin mucoasă și mucusului cervical crescut. Celulele stochează glicogen, care va fi transformat în glucoză și va servi drept hrană pentru lactobacili, bacteriile care vor coloniza vaginul. Acești lactobacili produc acid lactic care scade pH-ul vaginului și îl face acid. Aceasta, împreună cu producerea de peroxid de hidrogen de către unii lactobacili, protejează vaginul împotriva infecțiilor.

Cele mai frecvente cauze ale atrofiei vaginale sunt:

 • Menopauza.
 • Alăptarea.
 • Postpartum.
 • Luarea de contraceptive orale.
 • Stres.
 • Fumat.
 • Radioterapie.

În aceste etape menționate (menopauză, lactație și postpartum) nivelul estrogenilor care acționează în vagin este mai scăzut decât în ​​perioada fertilă. Pe măsură ce estrogenul scade, mucoasa pierde unele straturi și devine mai subțire. În plus, vascularizația stratului submucos devine mai săracă și, prin urmare, secreția vaginală scade. Se modifica si flora vaginala, lactobacilii scad si pH-ul crește, redevenind bazic ca în copilărie. Toate aceste modificări produc o mucoasă mult mai friabilă, care ustură și sângerează ușor atunci când este frecată. Prin urmare, uscăciunea vaginală provoacă disconfort, cum ar fi mâncărime, iar actul sexual devine mai dureros. De asemenea, pH-ul bazic favorizează infecțiile vaginale și colonizarea de către bacterii care vin din rect și ajung ulterior în vezică și provoacă infecții urinare recurente.

Simptomele tipice atrofiei vaginale sunt:

 • Mâncărime vaginală, care poate fi atât externă, cât și internă.
 • Durere sau chiar sângerare în timpul actului sexual.
 • Prolaps genital, din cauza scăderii tensiunii țesuturilor care susțin podeaua pelvină, care poate fi însoțită de incontinență urinară.
 • Arsuri la urinare.
 • Scăderea scurgerilor vaginale.

Tratamentul atrofiei vaginale

Tratamentul atrofiei vaginale depinde de cauza care o produce și de istoricul fiecărui pacient, dar în linii mari, tratamentele sunt:

Creme hidratante vaginale: acestea sunt creme care ajută la hidratarea vaginală, care pot fi aplicate zilnic. Aceste creme sunt un tratament simptomatic, adică ameliorează simptomele de uscăciune, dar nu și cauza acesteia, așa că atunci când renunți la el, simptomele reapar imediat.

Atrofia Vaginului

Estrogeni topici: sunt hormoni administrati local, pot fi cremă sau sub formă de supozitoare vaginale. Inițial este indicat un tratament zilnic de aproximativ șapte până la 15 zile la rând și apoi două-trei zile pe săptămână de întreținere. Acest tratament produce o îngroșare a mucoasei vaginale și o hidratare mai mare prin contracararea efectelor scăderii estrogenului la pacientă. Dar este un tratament contraindicat la femeile cu tumori hormono-dependente precum cancerele de sân.

Tratamentul hormonal al menopauzei: este tratamentul oral care administrează hormonii care nu sunt secretați în timpul menopauzei. Pe lângă ameliorarea uscăciunii vaginale, ameliorează alte simptome ale menopauzei, cum ar fi bufeurile și protejează osul de decalcifiere care poate duce la osteoporoză.

Ospemifen: este un tratament oral pentru uscăciunea vaginală. Există un tratament oral care a fost inițial indicat pentru osteoporoză, care este un modulator selectiv al receptorilor de estrogeni și care s-a dovedit a fi mai eficient pentru atrofia vaginală decât pentru restul simptomelor menopauzei.

Tags: , ,

Comments are closed.